Компания за милиарди се листва у нас

Компания за милиарди се листва у нас

Компанията Capital Concept Limited (CCL) обяви днес, че е получила одобрение от Комисията за финансов надзор нейните акции да бъдат качени отново на Българска фондова борса.

Търговията на тази публична платформа е част от стратегията за управление на капитала на CCL и ще допринесе за поддържане на оптимален кредитен профил и баланс при финансиране на многомилионния пилотен проект „Света София“ в община Елин Пелин.

Съобщението бе изпратено до медиите от имейл в gmail, без лице за контакт и единствено с посочен телефон. Справка на Profit.bg сочи, че емисията е в размер на 2.15 млрд. акции с номинална стойност от 1 лв., представляващи съдебнорегистрирания капитал на дружеството.

Преди години Capital Concept Limited придоби публичната компания Уелкъм Холдингс, след което, с решение на общото събрание на акционерите, дружеството бе отписано от регистъра на публичните компании.

Още тогава обаче оттам обявиха, че в бъдеще, ако листването има полза за бъдещото развитие на компанията, може отново да бъде осъществено.

Бъдещият комплекс „Света София“, на стойност 1.5 милиарда евро, е проектиран от хонконгското архитектурно бюро CMDL Architects International.

Той ще включва модерен конгресен и изложбен център, закрит целогодишен аквапарк и редица първокласни развлекателни и бизнес площи.

„Св. София“ ще се превърне в първия в Европа „корпоративно управляван интелигентен град“, благодарение на партньорството с китайския технологичен гигант ZTE Corp.

Включването на луксозен хотел в проекта ще помогне на българската столица да отговори на бъдещото туристическо търсене, тъй като капацитетът на хотелите в София е почти изцяло запълнен. При завършването на комплекса в него ще се предлагат близо 2500 стаи и апартаменти за гости.

Новият развлекателен и бизнес комплекс ще даде тласък на заетостта в региона – както по време на строителството, така и при експлоатацията – очаква се да бъдат създадени 1850 постоянни работни места.

Бъдещите служители ще се възползват от възможностите за обучение и квалификации, осигурени от специализираните образователни програми на CCL.

Проектът „Света София“ ще бъде разположен на 15 минути път от международното летище на столицата. В него ще бъдат интегрирани технологии и IT решения, които ще му позволят да функционира като „умен град“.

Комплексът ще съчетава възможностите на туристически курорт, културен, развлекателен и търговски център.

С подкрепата на българското правителство ще бъде създаден международен интелигентен град от световна величина, който включва 5-звезден хотел, конферентен и изложбен център от най-висок клас, най-големия в света закрит аквапарк, внушителен търговски център, многофункционален район, казино и вече действащ голф клуб.